• GRATIS FRAKT
  • HANDLA TRYGT MED FAKTURA
  • RASK LEVERING
  • 14 DAGERS ÅPENT KJØP

De forskjellige typene persiske tepper

De forskjellige typene persiske tepper

Det persiske teppet er et teppe som er dypt rotfestet i iransk historie. I flere århundrer har teppet vært en viktig del av iransk kultur og kunst. Men tatt i betraktning at det trolig er det mest ikoniske teppet i verden, er det mange mennesker som ikke vet at det finnes forskjellige stiler og design innenfor persiske tepper, alle med sin egen individuelle historie og i noen tilfeller egne veve-/knyteteknikker. Her hos Trendcarpet har vi for eksempel de persiske teppene baluchi, suzani, hamedan, shiraz, tabriz og moud. Her i dette blogginnlegget gir jeg dere en kort oversikt over historien og designet til noen av disse teppene. For en mer generell oversikt over de persiske teppenes historie har vi tidligere skrevet en her.

Som du kanskje allerede vet, veves persiske tepper av forskjellige typer av nomadiske stammer, landsbyer og byer over hele Iran. Derfor har tepper fra sitt bestemte opprinnelsessted etter hvert begynt å reflektere folkets kultur gjennom sine design og mønstre.

 

Baluchi-teppet

De persiske baluchi-teppene er opprinnelig tepper laget av Baluch-nomadene som bor nær grensen mellom Iran, Afghanistan og Pakistan. Teppene selges i byen Mashhad i Iran.

Baluchi-teppet kjennetegnes og kan identifiseres ved hjelp av de unike, livlige mønstrene som vanligvis har dominerende farger som rødt, brunt og mørkeblått. Varpet lages av ull og teppet håndknyttes selv den dag i dag.

Tabriz-teppet

Tabriz-teppet er knyttet for hånd i byen Tabriz, nordvest i Iran. Den er et av verdens eldste sentre for teppeveving og er berømt over hele Iran.

Teppet har svært allsidige design, fra billedlig, medaljong- og til og med 3D-formede tepper. Det er også kjent for å være et av de finest knyttede teppene i verden, siden knuteantallet kan gå så høyt som 110 raj (dette er antall knuter per 7cm bredde på teppet).

Keshan-teppet

Keshan er en by av moderat størrelse som ligger mellom Isfahan og Teheran, svært nær kanten av ørkenen Dasht-e-Kavir. I århundrer var byen et svært viktig handelsknutepunkt langs Silkeveien.

Keshan-teppene håndlages i byen og forstedene rundt den. Teppet er kjent for å være laget med høy knutetetthet med den persiske knuten, mens varpet og veftet (renningen og innslaget) lages av bomull og luggen lages av ull av høy kvalitet. Teppet legges merke til på grunn av sine utrolig godt designede medaljonger, trær og figurmotiver som vanligvis lages av dominerende farger som blått, rødt og beige.

Det verdensberømte Ardebil-teppet er et Keshan-teppe som er antatt å ha blitt laget i det 16. århundre. Det kan fortsatt ses den dag i dag på Victoria and Albert Museum i London.

Keshan-tepper har til dags dato beholdt det samme ryktet for å være vellagde, vakkert designede tepper.2019-06-10

Tepper

Rom

Farge

Størrelse

Stil

Kundeservice

Informasjon

SvenskaEnglishDeutschSuomiNorskDanskEspañolFrançaisNederlandsItalianoPolski