• GRATIS FRAKT
  • HANDLA TRYGT MED FAKTURA
  • RASK LEVERING
  • 14 DAGERS ÅPENT KJØP

En kort historie om Persiske Tepper

En kort historie om Persiske Tepper

Tidligere brukte stammefolk Persiske tepper for beskyttelse mot kalde og våte omgivelser. Nå har bruksområdene for Persiske tepper utviklet seg fra å være noe som var høyst nødvendig å ha i en husholdning til å være et tidløst kunstverk som alle burde ha i sine hjem. Gjennom århundrene har ferdighetene og håndverket forbedret seg, og nye farger og mønstre har kommet til på ulike punkter i historien. 

Gjennom årene har Persiske tepper blitt mer og mer attraktivt for konger og adelsfolk som så på disse teppene som et tegn på status, makt og innflytelse, i tillegg til at de gikk i arv fra generasjon til generasjon. 

Nå til dags er Persiske tepper blitt noen av de mest verdifulle kunstverkene man eie, og også kan finne på både herregårder og museum.  Veverne bruker de samme urgamle metodene for håndveving som i tidligere århundre for å sikre at teppene står mot tidens tann. 

Kunsten å lage Persiske tepper daterer seg tilbake mer enn 2,500 år til det som i dag er Iran. Dette var et håndverk som var en nøye bevoktet hemmelighet og ble lært ned fra far til sønn, der hver nye generasjon har bygget på og forbedret de gamle metodene. 

Progresjonen av designet på Persiske tepper er nært knyttet sammen med Irans historie. Det dominante Arabiske Kalifatet (1038-1194 e.kr.), Seljuk, er en viktig del av historien til Persiske tepper. Kvinnene i Seljuk introduserte bruken av Tyrkiske knuter på Persiske tepper. Det Persiske Hamedan-teppet, som er tilgjengelig på Trendcarpet, blir fremdeles knyttet for hånd den dag i dag. 

Under Safavid-dynastiet nådde Persia høyden av sin kunsteriske historie. Abbas I av Persia oppfordret til handel med Europa og forvandlet den Persiske hovedstaden Isfahan til en av de vakreste og mest imponerende byene i det Persiske riket gjennom historien. Nye verksteder kom til der dyktige håndverkere og designere kunne jobbe sammen for å skape nye vakre mesterverk. De fleste av teppene som ble laget i denne perioden er av silke, med tråder av sølv og gull og utsøkte broderinger. To av teppene fra denne perioden ble laget i moskeen Ardabil, og står nå på utstilling. Mange eksperter mener at disse to teppene representerer det vakreste som ble skapt i denne perioden. Det største teppet kan sees i Albert Museum og Londons Victoria. 

Persiske teppers gullalder tok en slutt med den Afghanske invasjonen i 1722. Den store byen Isfahan ble lagt i ruiner. Selv da Afghanerne styrte Persia fortsatte nomader og håndverkerne i små bygder og byer med det eldgamle og tradisjonelle håndverket teppeveving.

Dette er et håndverk som lever videre fremdeles, og i dag er Hamedan-tepper, Baluchi-tepper og Suzani-tepper blant de fineste eksempler på håndvevde Persiske tepper. Persiske tepper blir fremdeles sett på som uvurderlige kunstverk som bør stelles godt med og arves fra en generasjon til den neste. I Persiske tepper kan man finne Persias rike historie og kunst samlet på ett sted.2019-01-08

Tepper

Rom

Farge

Størrelse

Stil

Kundeservice

Informasjon

SvenskaEnglishDeutschSuomiNorskDanskEspañolFrançaisNederlandsItalianoPolski